Mac and cheese

Je zou denken dat mac and cheese Italiaans is, maar niets is minder waar. Het is een klassiek Amerikaans gerecht en wordt gemaakt met macaroni, bechamelsaus en kaas. Dit is hét ultieme comfort food en heb je zo nu en dan echt nodig in je leven. Misschien niet helemaal gezond, maar wel erg lekker op zijn tijd. Wij hebben er nog een kleine twist aan gegeven door er doperwten en hamblokjes aan toe te voegen. Daarnaast hebben we gekozen voor de grote macaroni boogjes. Eet smakelijk!

2 personen
30 minuten
Mac and Cheese

Ingrediënten

  • 180 gr grote macaroni
  • ½ ui
  • 1 teen knoflook
  • 100 gr verse doperwten
  • 100 gr hamblokjes
  • olijfolie
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 500 ml melk
  • nootmuskaat
  • 1 tl mosterd
  • 30 gr panko
  • 50 gr geraspte cheddar kaas
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • peper en zout
KokenKoken
Mac and Cheese

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking minus 2 minuten, de macaroni gaart namelijk nog door in de oven.
  • De doperwten kook je beetgaar voor zo’n 10 minuten.
  • Snipper de halve ui en fruit deze aan in wat olijfolie in een koekenpan. Pers hierbij de knoflook. Doe de doperwten en de hamblokjes erbij en bak dit even mee voor 2 minuten. Breng op smaak met wat peper en zout.
  • Meng de geraspte cheddar en Parmezaanse kaas door elkaar. Maak de bechamelsaus door de boter te laten smelten in een pannetje op laag vuur. Als de boter helemaal is gesmolten, voeg je de bloem erbij en blijf goed roeren. Als het mengsel na een paar minuten zanderig begint te worden en naar koekjes begint te ruiken, voeg je beetje bij beetje de melk toe en roer dit goed door met een garde tot je een mooie saus hebt. Voeg dan een snuf nootmuskaat, de mosterd en 70 gram van de geraspte kaas toe en meng dit goed door.
  • Giet de macaroni af en doe terug in de pan. Voeg hierbij het mengsel met de doperwten en de hamblokjes en voeg de bechamelsaus toe en meng alles goed door elkaar.
  • Doe de macaroni in een ovenschaal. Meng de panko met de overgebleven geraspte kaas en wat zout en peper en verdeel dit over de mac and cheese.
  • Zet de schaal voor zo’n 15 tot 20 minuten in de oven, totdat de bovenkant mooi goudbruin is geworden.
Je kunt ook variëren met de kaas, bijvoorbeeld gruyère of mozzarella.
Heb je de mac and cheese gemaakt en was het lekker, of juist niet? Heb je nog opmerkingen of wil je gewoon iets kwijt? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je een foto van het recept gemaakt deel deze dan met de hashtag #Kokenmetfamilie.
Kevin en Esther

Wij zijn Koken met familie

Wij zijn broer en zus Kevin en Esther de Vries! Welkom op onze website ‘Koken met familie’! Dit is dé plek waar je recepten kunt vinden voor en van de hele familie. Wij staan voor lekkere en simpele recepten, van gezonde gerechten zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes tot heerlijke guilty pleasures. Laat je verrassen door de variatie aan recepten waar de hele familie van jong tot oud van kan genieten.

Meer lekkere recepten