De oud Hollandse hutspot kennen we natuurlijk allemaal wel. Dit gerecht staat bij ons thuis regelmatig op tafel tijdens de herfst- en wintermaanden. Maar deze geroosterde hutspot met gehaktballetjes is net even anders. Door de hutspot in de oven te roosteren, krijgen de groenten extra veel smaak. Deze variant is echt zoveel lekkerder dan dat je de groenten laat koken. Door de toevoeging van de cashewnoten krijgt de stamppot een lekkere bite. Comfort food ten top voor de hele familie!
Lekkere jus
Bij deze goddelijke hutspot hebben we de heerlijkste gehaktballetjes gemaakt. Door het braden van deze balletjes krijg je de lekkerste jus die je bij de hutspot kan serveren. Maak bijvoorbeeld ouderwets een kuiltje in je stamppot en doe daar de jus in of serveer het er apart bij, zodat iedereen zijn eigen jus kan pakken.
Geroosterde hutspot met gehaktballetjes
4
personen25
minutes15
minutes40
minutesPrijs: vanaf €1,73 p.p.
Ingrediënten
1 kg hutspot groenten
700 gr kruimige aardappelen
50 gr roomboter
3 tl mosterd
2 tl kerriepoeder
50 gr cashewnoten
400 gr gehakt
1 ui
2 el paneermeel
1 groot ei
1 el ketjap
olijfolie
peper
zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 210 graden.
- Schil de aardappelen en snij deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in een laag water met een snuf zout gaar in ongeveer 20 minuten.
- Snipper de ui en doe dit bij het gehakt in een kom. Voeg hierbij de paneermeel, ei, 1 tl mosterd, ketjap en naar smaak peper en zout. Meng dit goed door elkaar en draai hier balletjes van ter grootte van een golfbal.
- Laat de boter in een braadpan bruin worden en doe de balletjes in de pan. Braad ze aan tot ze mooi rondom bruin zijn. Zet de warmtebron even uit en blus af met een beetje heet water. Zet weer terug op het vuur en laat zachtjes braden voor ongeveer 15 minuten met de deksel op de pan. Draai de ballen af en toe om.
- Bekleed ondertussen de bakplaat met bakpapier. Verdeel de hutspot groenten over de plaat en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Schuif in de oven voor ongeveer 15 minuten tot de wortel en ui zacht zijn geworden. Schep tussentijds een keer door.
- Giet de aardappelen af en vang een beetje kookvocht op. Doe de hutspot bij de aardappelen en stamp dit grof door elkaar. Mocht je de stamppot wat smeuïger willen, voeg dan wat van het opgevangen kookvocht toe. Doe de overgebleven mosterd erbij met de kerriepoeder.
- Hak de cashewnoten grof en meng deze door de hutspot. Serveer de hutspot met de gehaktballetjes en de jus.
Notes
- Disclaimer: De budgetrecepten zijn o.b.v. 4 personen. De prijzen zijn gebaseerd op de huidige prijzen in de supermarkt, prijswijzigingen voorbehouden. De basis ingrediënten berekenen wij niet mee en gaan er vanuit dat je deze standaard in huis hebt. Dit gaat om bijvoorbeeld olie, boter, azijn, peper, zout, kruiden, knoflook, ui, etc.