Hasselback aardappelen zijn aardappelen die worden ingesneden in dunne plakken, zodat er een waaier ontstaat. Je snijdt ze dus niet helemaal door, maar je stopt iets verder dan de helft. Dit is een ideaal bijgerecht voor tijdens het kerstdiner. Een gerecht wat bijna iedereen wel lekker vindt en het staat ook nog eens heel sjiek op tafel. We hebben de aardappelen op smaak gebracht met boter, kruiden en knoflook. Als dit gerecht in de oven staat, ruik je alle kruiden heerlijk door je huis.
Zweeds
De techniek van het insnijden van de hasselback aardappelen komt uit Zweden. Je kunt deze techniek ook toepassen op andere soorten groenten, zoals knollen, aubergine, courgette of pompoen. Op deze manier maak je iets speciaals, maar wat toch makkelijk te bereiden is.
Hasselback aardappelen
4
personen15
minutes50
minutes1
hour5
minutesIngrediënten
8 vastkokende aardappelen
60 gr roomboter
2 tenen knoflook
10 gr salie, tijm en rozemarijn
olijfolie
chilipoeder
peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Smelt in een pannetje de boter samen met een scheut olijfolie. Pers hierbij de knoflook.
- Hak de kruiden fijn en doe dit bij de boter. Breng naar eigen smaak chilipoeder toe en meng het door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
- Boen de aardappelen schoon. Snij de aardappelen in, maar niet helemaal, tot iets voorbij de helft. Je kunt bijvoorbeeld de aardappel tussen 2 pollepels in leggen, zodat je ze niet helemaal door snijdt. Op deze manier ontstaat er een waaier.
- Leg de aardappelen in een ovenschaal en smeer ze in met het boter kruiden mengsel. Laat het mengsel goed tussen de aardappel plakjes vloeien.
- Doe de schaal in de oven voor ongeveer 50 minuten, tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.