Hasselback aardappelen zijn aardappelen die worden ingesneden in dunne plakken, zodat er een waaier ontstaat. Je snijdt ze dus niet helemaal door, maar je stopt iets verder dan de helft. Dit is een ideaal bijgerecht voor tijdens het kerstdiner. Een gerecht wat bijna iedereen wel lekker vindt en het staat ook nog eens heel sjiek op tafel. We hebben de aardappelen op smaak gebracht met boter, kruiden en knoflook. Als dit gerecht in de oven staat, ruik je alle kruiden heerlijk door je huis.

Zweeds

De techniek van het insnijden van de hasselback aardappelen komt uit Zweden. Je kunt deze techniek ook toepassen op andere soorten groenten, zoals knollen, aubergine, courgette of pompoen. Op deze manier maak je iets speciaals, maar wat toch makkelijk te bereiden is.

Hasselback aardappelen

Recipe by Esther
0.0 from 0 votes
Course: BijgerechtCuisine: ZweedsDifficulty: Makkelijk
Aantal

4

personen
Voorbereiding

15

minutes
Oventijd

50

minutes
Totale tijd

1

hour 

5

minutes

Ingrediënten

  • 8 vastkokende aardappelen

  • 60 gr roomboter

  • 2 tenen knoflook

  • 10 gr salie, tijm en rozemarijn

  • olijfolie

  • chilipoeder

  • peper en zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Smelt in een pannetje de boter samen met een scheut olijfolie. Pers hierbij de knoflook.
  • Hak de kruiden fijn en doe dit bij de boter. Breng naar eigen smaak chilipoeder toe en meng het door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
  • Boen de aardappelen schoon. Snij de aardappelen in, maar niet helemaal, tot iets voorbij de helft. Je kunt bijvoorbeeld de aardappel tussen 2 pollepels in leggen, zodat je ze niet helemaal door snijdt. Op deze manier ontstaat er een waaier.
  • Leg de aardappelen in een ovenschaal en smeer ze in met het boter kruiden mengsel. Laat het mengsel goed tussen de aardappel plakjes vloeien.
  • Doe de schaal in de oven voor ongeveer 50 minuten, tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.
hasselback-aardappelen
Tip van Esther

Je kunt de aardappelen al van te voren in de ochtend voorbereiden, zodat je ze in de avond alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven.

Heb je de hasselback aardappelen gemaakt en was het lekker, of juist niet? Heb je nog opmerkingen of wil je gewoon iets kwijt? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je een foto van het recept gemaakt, deel deze dan met de hashtag #Kokenmetfamilie.

Kevin en Esther

Wij zijn Koken met familie

Wij zijn broer en zus Kevin en Esther de Vries! Welkom op onze website ‘Koken met familie’! Dit is dé plek waar je recepten kunt vinden voor en van de hele familie. Wij staan voor lekkere en simpele recepten, van gezonde gerechten zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes tot heerlijke guilty pleasures. Laat je verrassen door de variatie aan recepten waar de hele familie van jong tot oud van kan genieten.

Meer lekkere recepten

christmas-cookies

Christmas cookies

Wij hebben deze kerstdagen een volle agenda. Gezellig met vrienden en familie samen zijn en heerlijk eten en drinken. Dit jaar hebben we helaas niet

Lees verder »