Foodswap
In de maand juli hebben we weer een foodswap gedaan. Elke maand wisselen we een recept uit met een andere foodblogger en geven daar dan onze eigen twist aan. Deze keer hebben wij gekozen voor de havermout koeken van het blog ‘Gezin over de Kook’. Wij zijn aan de slag gegaan en hebben er, met een kleine twist, havermout koeken met blauwe bessen en appel van gemaakt.
Gezin over de kook
Esther is de persoon achter het blog Gezin over de Kook. Sinds 2011 is zij al bezig met het blog en houdt zij daar alles bij van haar favorieten recepten tot tips en tricks over lekker, gezond en makkelijk eten. Haar blog richt zich op gezinnen en koken, dus niet heel veel anders dan Koken met Familie. Ze is echt een liefhebber van koken en eten en volgt daarom graag workshops om meer te leren en natuurlijk voor haar plezier.
Makkelijke lekkernij
Even terug naar het recept havermout koeken met blauwe bessen en appel. Dit lijkt op het eerste gezicht een lastig recept omdat deze bestaat uit 3 lagen en een flinke ingrediënten lijst, maar dat is het helemaal niet. Je begint met het maken van het deeg voor de bodem die je vervolgens eerst 15 minuutjes in de oven bakt. In de tussentijd maak je het appel / blauwe bessen mengsel en je verdeelt er als laatste de kruimeltopping overheen. Al met al een gemakkelijk maar bovendien heerlijke lekkernij!
Havermout koeken met blauwe bessen en appel
10-12
porties15
minutes1
hour1
hour15
minutesIngrediënten
- Deegbodem
170 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
100 gr kristalsuiker
275 gr bloem
2 tl kaneel
1 snuf zout
- Appelvulling
500 gr appels
200 gr blauwe bessen
50 gr kristalsuiker
2 el bloem
1 tl kaneel
- Kruimeltopping
75 gr havermout
150 gr bruine basterdsuiker
75 gr bloem
1 tl kaneel
125 gr koude roomboter
Bereiding
- Deeg
- Gebruik voor dit recept een bakvorm van ongeveer 20×30 cm, bekleed deze met bakpapier en verwarm de oven alvast voor op 180°C.
- Mix de boter en kristalsuiker net zo lang totdat deze mooi luchtig is.
- Meng in een grote kom de kaneel, bloem en zout goed door elkaar.
- Voeg dit mengsel langzaam en beetje bij beetje toe aan het boter / suiker mengsel totdat het een mooi deegje is.
- Verdeel dit deeg gelijkmatig over de bodem van de bakvorm en bak 15 minuutjes in de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Appelvulling
- In de tussentijd schil je de appels, verwijder je de klokhuizen en snij in kleine blokjes en meng dit samen met de blauwe bessen, bloem, kristalsuiker en kaneel goed door elkaar.
- Verdeel dit mengsel op de afgekoelde bodem in de bakvorm.
- Kruimeltopping
- Meng in een kom de havermout, basterdsuiker, bloem en kaneel goed door elkaar en voeg de blokjes koude boter toe.
- Kneed dit nu met je vingertoppen tot een kruimelig deeg.
- Deze kruimel topping verdeel je nu over de appel / rode bessen vulling en druk je voorzichtig aan.
- Plaats de bakvorm opnieuw in de oven voor 45 minuten. Laat de koek helemaal afkoelen voordat je deze gaat aansnijden.