Koningsdag

Hoe fijn is het dat we eindelijk weer eens echt ouderwets Koningsdag kunnen vieren! Dat voelt als een eeuwigheid geleden. Lekker slenteren over de rommelmarkt, wat drinken op een terrasje of naar een van de vele Koningsdag feesten. Voor iedereen is er wel wat leuks te doen. Vaak wordt er voor Koningsdag ook veel gebakken, daarom vonden wij het wel erg toepasselijk om ter ere van de verjaardag van de Koning ‘oranje koeken’ te maken. Maak ze samen met de kinderen, zodat zij deze bijvoorbeeld kunnen verkopen op de vrijmarkt of peuzel ze lekker zelf op.

Roze koek

De originele variant is natuurlijk de roze koek, maar dat past niet bij het thema. Vandaar dat wij de koeken een mooie oranje glazuurlaag hebben gegeven. Dit kun je heel gemakkelijk maken op basis van oranje siroop of wortelsap met poedersuiker. Dit meng je met elkaar en je hebt een mierzoete glazuur. Ben je niet helemaal tevreden over de kleur? Dan kun je met wat kleurstof de kleur oranje nog intenser maken, dit hebben wij ook gedaan. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de smaak en wij kunnen je verklappen dat deze zelfgemaakte koeken heerlijk zijn!

Oranje koeken

0 from 0 votes
Recipe by Esther Course: BakkenCuisine: NederlandsDifficulty: Medium
Aantal koken

8

koeken
Voorbereiding

15

minutes
Oventijd

15

minutes
Totale tijd

30

minutes

Ingrediënten

  • 90 gr roomboter op kamertemperatuur

  • extra boter om in te vetten

  • 80 gr kristalsuiker

  • 90 gr bloem

  • 1 citroen

  • 2 eieren

  • 1 tl vanille extract

  • zout

  • 2 el wortelsap of oranje siroop

  • 100 gr poedersuiker

  • 1 tl citroensap

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Zeef de suiker, bloem en een snuf zout boven een kom en meng dit door elkaar. Doe de roomboter in kleine blokjes erbij en mix alles door elkaar met de hand of met een keukenmachine. Hierna voeg je de eieren, rasp van de citroen en de vanille extract toe en mix dit goed door elkaar, totdat je een mooi beslag hebt.
  • Vet met de extra boter de muffinvorm in en vul de vormpjes met het beslag tot iets onder het midden, want ze zullen nog omhoog komen tijdens het bakken.
  • Zet de muffinvorm in de oven en leg er een andere bakplaat bovenop, zodat de koeken mooi plat blijven.
  • Laat ze in de oven staan voor 15 tot 20 minuten. Mochten de koeken toch een bolling hebben gekregen en niet mooi plat zijn, druk ze dan aan de bovenkant een beetje plat met een vork als je ze de oven uithaalt. Laat de koeken helemaal afkoelen.
  • Meng de poedersuiker met de wortelsap of siroop en het citroensap tot een mooi glazuur. Met eventueel rode en gele kleurstof kun je de kleur nog wat intenser maken.
  • Als de koeken helemaal zijn afgekoeld, dip je de bovenkant van de koeken in het glazuur.
Oranje koeken
Tip van Esther

Laat de kinderen de koeken mooi versieren met het glazuur en wat sprinkles voor een extra feestelijk effect!

Oranje koeken

Heb je de oranje koeken gemaakt en was het lekker, of juist niet? Heb je nog opmerkingen of wil je gewoon iets kwijt? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je een foto van het recept gemaakt, deel deze dan met de hashtag #Kokenmetfamilie.

Kevin en Esther

Wij zijn Koken met familie

Wij zijn broer en zus Kevin en Esther de Vries! Welkom op onze website ‘Koken met familie’! Dit is dé plek waar je recepten kunt vinden voor en van de hele familie. Wij staan voor lekkere en simpele recepten, van gezonde gerechten zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes tot heerlijke guilty pleasures. Laat je verrassen door de variatie aan recepten waar de hele familie van jong tot oud van kan genieten.

Meer lekkere recepten

rabarber-taartjes

Rabarber taartjes

Friszuur met zoet Mogen wij even jullie aandacht? Hoe mooi en kleurrijk zien deze rabarber taartjes eruit! Het zure van de rabarber combineert perfect met

Lees verder »
shakshuka

Shakshuka

Een gerecht van eieren gepocheerd in een saus van tomaten en paprika, dat is shakshuka, een soort van stoofpotje. Op smaak gebracht met lekkere en

Lees verder »