Dit Italiaanse pastagerecht is echt een klassieker! Lekker zacht en romig met een extra bite door de knapperig gebakken spekjes. Wij eten dit regelmatig op dagen dat we druk zijn en eigenlijk niet veel tijd hebben om te koken. De romige spaghetti carbonara staat toch wel minimaal een aantal keer per maand op tafel. Je hebt hiervoor maar heel weinig ingrediënten nodig waarvan je de meeste eigenlijk altijd wel in huis hebt. Makkelijk toch?
Budget
De spaghetti carbonara staat super snel op tafel, maar is ook nog eens budgetproof. En dat kunnen we heel goed gebruiken in deze tijden. Daarnaast is dit een perfect gerecht om overgebleven groenten in te verwerken. Heb je bijvoorbeeld nog wat courgette over, snij deze in blokjes, bak ze even mee en roer door de spaghetti. Het water loopt ons al in de mond, eet smakelijk!
Romige spaghetti carbonara
4
personen15
minutesPrijs: vanaf €1,90 p.p.
Ingrediënten
400 gr spaghetti
250 gr gerookte spekblokjes
4 eieren
1 teentje knoflook
100 gr Parmezaanse kaas
Rucola
Zwarte peper
Zout
Bereiding
- Zet een grote pan met water op de warmtebron en wacht tot het kookt. Voeg dan een snuf zout toe. De zout zorgt ervoor dat de pasta net wat meer smaak krijgt. Niet teveel, want de spekjes zijn ook al zout. Kook de spaghetti al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af en bewaar een beetje kookvocht.
- Bak in de tussentijd de spekjes lekker krokant in een koekenpan op middelhoog vuur. Gebruik geen olie of boter, de spekjes zijn al vet genoeg van zichzelf. Voeg een heel teentje knoflook bij de spekjes en laat deze meebakken voor wat extra smaak. Als de spekjes klaar zijn, haal je het teentje knoflook er weer uit.
- Kluts 3 eieren + 1 eidooier in een kommetje en rasp de Parmezaanse kaas. Voeg de kaas bij de eieren en roer dit goed door. Breng dit mengsel op smaak met extra veel zwarte peper.
- Doe de spaghetti direct na het afgieten in een pan en doe hierbij de spekjes met het bakvet. Roer dit door elkaar. Nu komt het cruciale moment, roer hierna direct het eimengsel door de spaghetti tot een romige saus. Doe dit snel, want anders krijg je roerei en gaat het schiften. Wil je de saus wat romiger hebben, voeg dan een klein beetje kookvocht toe die je hebt achtergehouden.
- Verdeel de pasta over de borden en top deze af met rucola en eventueel wat extra geraspte Parmezaanse kaas.
- Disclaimer: De budgetrecepten zijn o.b.v. 4 personen. De prijzen zijn gebaseerd op de huidige prijzen in de supermarkt, prijswijzigingen voorbehouden. De basis ingrediënten berekenen wij niet mee en gaan er vanuit dat je deze standaard in huis hebt. Dit gaat om bijvoorbeeld olie, boter, azijn, peper, zout, kruiden, knoflook, ui, etc.