Vroeger haalden we elke zaterdagmiddag loempia’s op de markt bij zo’n heel klein kraampje waar iemand de heerlijkste loempia’s vers stond te maken, wat een feest! Wij dachten dat het maken van deze lekkere snack veel werk en lastig was, maar dat valt dus reuze mee. Je kunt echt heel makkelijk zelf loempia’s maken.
De oorsprong van de loempia
Van oorsprong komt de loempia uit China, maar tegenwoordig wordt deze overal ter wereld gegeten. In Nederland maakten wij kennis met de loempia die werd verkocht via de witte kleine karretjes die bij winkelcentra’s, braderieën en markten stonden geparkeerd.
Wat is een loempia eigenlijk
Een loempia is eigenlijk niets meer dan een stuk filodeeg gevuld met vlees en groenten, dat is dan ook de reden dat je zelf heel makkelijk loempia’s kunt maken. Het gevulde en opgerolde pakketje werd van oorsprong gestoomd, maar tegenwoordig worden de loempia’s meestal gefrituurd of klaargemaakt in de oven.

Zelf loempia’s maken
Van oorsprong bestaat de vulling van een loempia uit bamboescheuten, kool, taugé, garnalen of vlees, omeletreepjes en kruiden. Maar je kunt zelf helemaal los gaan tijdens het maken van je eigen loempia recept. Varieer met de vulling en gebruik de ingrediënten die jij lekker vindt. En je hebt echt niet veel nodig, je kunt zelf al top loempia’s maken met bijvoorbeeld alleen maar kip, bosui, taugé, wortel, en noedels.
Frituren of in de oven
Vaak wordt de loempia een minuut of 4/5 gefrituurd, maar je hoeft ze echt niet altijd te frituren, je kunt ze ook makkelijk in de oven bereiden. Op deze manier zijn ze ook een stuk gezonder! Geniet van deze lekkere loempia’s uit de oven!

Zelf loempia’s maken
10
stuks15
minutes15
minutes30
minutesIngrediënten
10 loempiavellen
50 gram glasnoedels
50 gram wortel julienne
2 bosuien
50 gram hamreepjes
1 teentje knoflook
1 ei
30 gram taugé
1 eetlepel oestersaus
1/2 theelepel chiliflakes
zonnebloemolie
chilisaus
zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 210 graden. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
- Bereid de glasnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet dit even opzij.
- Snij de bosui in dunne ringetjes. Doe de bosui, wortel, hamreepjes en de taugé in een kom. Pers hierbij het teentje knoflook en voeg de oestersaus, chiliflakes en een snuf zout toe. Meng dit goed door elkaar.
- Breek het ei boven een kommetje en kluts het ei.
- Neem een loempiavel en leg deze met een van de punten naar beneden. Leg iets onder het midden wat van het mengsel en laat aan beide zijden een paar centimeter vrij. Vouw de onderste punt over het mengsel. Hierna vouw je de zijkanten naar binnen en rol je de loempia iets op. Bestrijk de randjes van de bovenste punt met wat ei en rol de loempia zo strak mogelijk helemaal op. Maak op deze manier alle loempia’s.
- Smeer de loempia’s in met zonnebloemolie en leg ze op de bakplaat. Doe ze in de oven voor 15 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
- Serveer met chilisaus.

In plaats van loempiavellen kun je ook filodeeg gebruiken.