Mijn schoonfamilie komt uit Polen en daar weten ze wel wat koken zonder pakjes en zakjes is. Dit recept is echt een Poolse klassieker, gehaktballen met paddenstoelen. In Polen ben ik een keer met mijn schoonvader mee geweest naar het bos om verse paddenstoelen te plukken. Je hebt daar namelijk geen toestemming nodig om in het bos te gaan plukken en je hoeft er niet voor te betalen, zoals in veel westerse landen. Er geldt één regel: respecteer het bos. Bij thuiskomst hebben we gehaktballen gemaakt met deze verse champignons, heerlijk!! In Nederland is het nogal lastig om verse paddenstoelen te krijgen, dus heb ik deze gehaktballen gemaakt met kastanjechampignons en gedroogde paddenstoelen uit de Poolse winkel.
Gehaktballen met champignons
6
ballen30
minutes40
minutesOntdek de rijke smaken van Polen met deze hartverwarmende gehaktballen met champignons, een gerecht dat traditie en huiselijk comfort uitstraalt. Het recept is eenvoudig te volgen en brengt de authentieke Poolse keuken naar je keukentafel, zelfs zonder verse paddenstoelen uit het bos te plukken.
Ingrediënten
500 gr half-om-half gehakt van de slager
250 gr kastanjechampignons en evt. gedroogde champignons
1 ui
1 ei
4 paneermeel
1 paprikapoeder
1 Italiaanse kruiden
zout en gemalen zwarte peper naar smaak
1 tijm
olijfolie
Bereiding
- Als eerste snipper je de ui en de knoflook.
- Rasp de kastanjechampignons en snij de gedroogde champignons in kleine stukjes. Je kunt de gedroogde champignons eventueel ook achterwege laten.
- Bak in een koekenpan met een beetje olijfolie de ui, knoflook en de champignons op een laag vuur tot alles mooi goudbruin is.
- Doe de gehakt in een kom en voeg de kruiden, het ei, champignon-ui mengsel en het paneermeel toe en kneedt dit tot een mooi geheel. Maak hiervan platte gehaktballetjes met je handen.
- Strooi een laagje paneermeel in een diep bord en rol de ballen hier doorheen, dit zorgt straks voor een mooi knapperig korstje.
- Bak de gehaktballen met champignons in een pan met wat olijfolie en draai gedurende zo’n 20 minuten de ballen regelmatig om totdat ze gaar en goudbruin zijn. Eet smakelijk!
Notes
- Voor een extra Poolse twist, serveer deze gehaktballen met een romige saus geïnspireerd op de traditionele Poolse keuken. Meng zure room met een beetje mosterd, voeg wat verse dille toe, en verwarm het zachtjes tot je een rijke, fluweelzachte saus krijgt die de gehaktballen perfect aanvult. Deze combinatie maakt het gerecht compleet en voegt een extra laag van smaak en comfort toe.