Mijn schoonfamilie komt uit Polen en daar weten ze wel wat koken zonder pakjes en zakjes is. Dit recept is echt een Poolse klassieker, gehaktballen met paddenstoelen. In Polen ben ik een keer met mijn schoonvader mee geweest naar het bos om verse paddenstoelen te plukken. Je hebt daar namelijk geen toestemming nodig om in het bos te gaan plukken en je hoeft er niet voor te betalen, zoals in veel westerse landen. Er geldt één regel: respecteer het bos. Bij thuiskomst hebben we gehaktballen gemaakt met deze verse champignons, heerlijk!! In Nederland is het nogal lastig om verse paddenstoelen te krijgen, dus heb ik deze gehaktballen gemaakt met kastanjechampignons en gedroogde paddenstoelen uit de Poolse winkel.

Gehaktballen met champignons

Recipe by Kevin
0.0 from 0 votes
Course: BijgerechtenCuisine: PoolsDifficulty: Makkelijk
Aantal ballen

6

ballen
Voorbereiding

30

minutes
Bereiding

40

minutes

Ontdek de rijke smaken van Polen met deze hartverwarmende gehaktballen met champignons, een gerecht dat traditie en huiselijk comfort uitstraalt. Het recept is eenvoudig te volgen en brengt de authentieke Poolse keuken naar je keukentafel, zelfs zonder verse paddenstoelen uit het bos te plukken.

Ingrediënten

  • 500 gr half-om-half gehakt van de slager

  • 250 gr kastanjechampignons en evt. gedroogde champignons

  • 1 ui

  • 1 ei

  • 4 paneermeel

  • 1 paprikapoeder

  • 1 Italiaanse kruiden

  • zout en gemalen zwarte peper naar smaak

  • 1 tijm

  • olijfolie

Bereiding

  • Als eerste snipper je de ui en de knoflook.
  • Rasp de kastanjechampignons en snij de gedroogde champignons in kleine stukjes. Je kunt de gedroogde champignons eventueel ook achterwege laten.
  • Bak in een koekenpan met een beetje olijfolie de ui, knoflook en de champignons op een laag vuur tot alles mooi goudbruin is.
  • Doe de gehakt in een kom en voeg de kruiden, het ei, champignon-ui mengsel en het paneermeel toe en kneedt dit tot een mooi geheel. Maak hiervan platte gehaktballetjes met je handen.
  • Strooi een laagje paneermeel in een diep bord en rol de ballen hier doorheen, dit zorgt straks voor een mooi knapperig korstje.
  • Bak de gehaktballen met champignons in een pan met wat olijfolie en draai gedurende zo’n 20 minuten de ballen regelmatig om totdat ze gaar en goudbruin zijn. Eet smakelijk!

Notes

  • Voor een extra Poolse twist, serveer deze gehaktballen met een romige saus geïnspireerd op de traditionele Poolse keuken. Meng zure room met een beetje mosterd, voeg wat verse dille toe, en verwarm het zachtjes tot je een rijke, fluweelzachte saus krijgt die de gehaktballen perfect aanvult. Deze combinatie maakt het gerecht compleet en voegt een extra laag van smaak en comfort toe.
Tip van Kevin

Je kunt ook nog feta of mozzarella toevoegen aan het gehaktmengsel.

Heb je de gehaktballen met champignons gemaakt en was het lekker, of juist niet? Heb je nog opmerkingen of wil je gewoon iets kwijt? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je een foto van het recept gemaakt deel deze dan met de hashtag #Kokenmetfamilie.

Kevin en Esther

Wij zijn Koken met familie

Wij zijn broer en zus Kevin en Esther de Vries! Welkom op onze website ‘Koken met familie’! Dit is dé plek waar je recepten kunt vinden voor en van de hele familie. Wij staan voor lekkere en simpele recepten, van gezonde gerechten zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes tot heerlijke guilty pleasures. Laat je verrassen door de variatie aan recepten waar de hele familie van jong tot oud van kan genieten.

Meer lekkere recepten

christmas-cookies

Christmas cookies

Wij hebben deze kerstdagen een volle agenda. Gezellig met vrienden en familie samen zijn en heerlijk eten en drinken. Dit jaar hebben we helaas niet

Lees verder »