De herfst is alweer een tijdje gaande en daar horen uiteraard recepten met pompoen bij. En dat nemen wij bij dit recept wel heel letterlijk en figuurlijk. Gemaakt van de pompoen en daarnaast ook in de vorm van deze prachtige vrucht. Deze schattige pompoenbroodjes zijn toch waanzinnig mooi? Iedereen zal ervan onder de indruk zijn!

Touwtje binden

De broodjes maak je met maar 8 ingrediënten, alleen moet je er wat tijd voor uittrekken. Het deeg moet tussentijds rijzen, zodat de broodjes mooi luchtig worden. Maar hé, dat is het helemaal waard als je het eindresultaat ziet! Ze staan geweldig op tafel en je zal er de show mee stelen. Maar hoe krijg je nou die mooie vorm van de pompoen in de broodjes? Dat is simpel, door een touwtje om de broodjes te wikkelen, worden de broodjes in de oven vanzelf kleine pompoentjes. Dit is erg leuk om samen met de kinderen te doen. Serveer de broodjes bij een kop lekkere soep of een uitgebreid ontbijt.

Probeer ook eens deze geweldige kruidige pompoencake!

Pompoenbroodjes

Recipe by Esther
5.0 from 1 vote
Course: BakkenDifficulty: Makkelijk
Aantal

8

Stuks
Voorbereiding

40

minutes
Rijstijd

1

hour 

45

minutes
Oventijd

50

minutes
Total time

3

hours 

15

minutes

Ingrediënten

  • 250 gr flespompoen in blokjes

  • 60 ml lauwe melk

  • 30 gr lichte basterdsuiker

  • 180 gr bloem

  • 20 gr ongezouten roomboter

  • 1 klein ei

  • 3 gr droge gist

  • zout

  • 7-8 pompoenpitten

  • dun touw

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Laat de roomboter op laag vuur smelten, zet opzij en laat afkoelen. Klop ondertussen het ei los en zet dit ook opzij.
  • Bekleedt een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de blokjes pompoen. Dek af met aluminiumfolie. Laat de blokjes in de oven zacht worden in ongeveer 30 minuten. Laat even afkoelen en pureer de pompoenblokjes in een blender of prak ze helemaal fijn. Je zou nu ongeveer 65 gram pompoenpuree moeten hebben.
  • Doe in een kom de melk, gesmolten boter, pompoenpuree, de helft van het geklutste ei en meng dit eerst goed door elkaar. Voeg daarna de suiker, gist en een snuf zout toe. Zeef de bloem boven de kom en mix het geheel in een keukenmachine of met je handen tot een deeg. Het deeg hoort plakkerig te zijn. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat voor een half uur rijzen.
  • Kneedt hierna het deeg weer goed door, totdat het mooi elastisch is geworden. Als het deeg echt nog te plakkerig is, voeg dan nog een beetje bloem toe en kneedt door.
  • Maak een bol van het deeg en doe een beetje olijfolie onderin de kom en leg de bol erin. Laat voor 1 uur rijzen met een vochtige theedoek over de kom. Het deeg moet verdubbelen.
  • Hierna kneedt je het deeg nog een keer door en verdeel in 7 tot 8 gelijke balletjes.
  • Bekleedt opnieuw de bakplaat met bakpapier.
  • Wikkel het touw om de balletjes, zodat er 8 delen ontstaan en je de vorm van de pompoen ziet. Maak een knoopje en knip het overtollig touw eraf. Bind het touw niet te strak om de balletjes, want het deeg zal nog rijzen. Leg de broodjes op de bakplaat en laat ze nog even rijzen onder een theedoek voor 15/30 minuten.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Smeer de broodjes dun in met het overgebleven ei.
  • Bak de broodjes mooi goudbruin in de oven in ongeveer 20 minuten. Als ze uit de oven komen, kun je eventueel de broodjes nog extra insmeren met wat gesmolten boter voor de glans.
  • Laat de pompoenbroodjes helemaal afkoelen, voordat je voorzichtig het touw verwijdert. Steek de pompoenpitjes bovenin de broodjes voor het steeltje.
pompoenbroodjes2
Tip van Esther

Verdubbel de ingrediënten als je meer of grotere broodjes wilt maken.

Heb je de pompoenbroodjes gemaakt en was het lekker, of juist niet? Heb je nog opmerkingen of wil je gewoon iets kwijt? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je een foto van het recept gemaakt, deel deze dan met de hashtag #Kokenmetfamilie.

Kevin en Esther

Wij zijn Koken met familie

Wij zijn broer en zus Kevin en Esther de Vries! Welkom op onze website ‘Koken met familie’! Dit is dé plek waar je recepten kunt vinden voor en van de hele familie. Wij staan voor lekkere en simpele recepten, van gezonde gerechten zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes tot heerlijke guilty pleasures. Laat je verrassen door de variatie aan recepten waar de hele familie van jong tot oud van kan genieten.

Meer lekkere recepten

christmas-cookies

Christmas cookies

Wij hebben deze kerstdagen een volle agenda. Gezellig met vrienden en familie samen zijn en heerlijk eten en drinken. Dit jaar hebben we helaas niet

Lees verder »