Kruidige en zoete pompoencake

Deze kruidige en zoete pompoencake is dan misschien niet echt gezond, maar lekker is hij wel! En past ook helemaal bij dit seizoen en de tijd van het jaar. Het is herfst en de pompoen is weer volop verkrijgbaar en je kunt er ook heerlijke baksels mee maken. Deze cake kun je prima op tafel zetten als je bezoek krijgt. Helaas mogen we nu niet veel mensen thuis ontvangen, maar dan kun je wat plakjes bij familie of vrienden langsbrengen. Gegarandeerd dat ze er erg blij van zullen worden. Of wat dacht je van een plakje met een kopje thee op de bank tijdens een film of serie? Geniet ervan!

10-12 personen
30 minuten + 50-60 minuten oventijd
Kruidige en zoete pompoencake

Ingrediënten

  • 400 gram flespompoen blokjes
  • 200 gr speltbloem
  • 200 gr roomboter + extra boter om de cakevorm in te vetten
  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 200 gr donkere basterdsuiker
  • 1 citroen
  • 75 gr pecannoten
  • 2 el ahornsiroop
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 2 tl kaneel
  • ¼ tl zout
  • cakevorm

Voor de topping:
  • 185 gr roomkaas
  • 100 gr kwark
  • 1,5 el poedersuiker
  • 2 el ahornsiroop + een scheutje om de pecannoten te karamelliseren
  • 50 gram pecannoten
KokenKoken
Kruidige zoete pompoencake

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet de bakplaat in met wat olie. Leg hierop de pompoenblokjes, bestrooi met de kaneel en druppel er de ahornsiroop overheen. Doe dit voor 25 minuten in de oven totdat de pompoenblokjes zacht zijn. Schep de pompoen halverwege om. Laat de pompoen afkoelen en pureer tot een gladde massa in een keukenmachine.
  • Met een beetje boter vet je de cakevorm helemaal in en bekleed met bakpapier.
  • Rasp de citroen en hak 75 gr pecannoten.
  • Doe de basterdsuiker, boter, citroenrasp, speculaaskruiden en zout in een beslagkom en mix dit tot een romige substantie. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix dit tot een luchtig geheel. Meng nu de pompoenpuree door het mengsel. Vervolgens spatel je de bloem, bakpoeder en de gehakte pecannoten door het beslag.
  • Doe het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Zet de cake in de oven voor ca. 50 tot 60 minuten. Gebruik een satéprikker om te zien of de cake al gaar is. Steek hem in de cake en als deze er droog uitkomt, is de cake gaar!
  • Voor de topping zet je een klein pannetje met een scheut ahornsiroop en de hele pecannoten op laag vuur. Laat de ahornsiroop een beetje inkoken en roer het goed door, zodat alle pecannoten zijn bedekt met de siroop. Haal de pecannoten uit het pannetje en leg ze verspreid op wat bakpapier.
  • Meng de roomkaas, kwark, poedersuiker en de 2 el ahornsiroop goed door elkaar voor het glazuur, bewaar deze in de koelkast.
  • Als de cake helemaal is afgekoeld kun je, voordat je de cake gaat serveren, de cake aan de bovenkant besmeren met de glazuur en leg hierop de gekaramelliseerde pecannoten en deze kruidige en zoete pompoencake is helemaal af!
Heb je cake over? Je kunt eventueel ook wat plakjes, zonder de topping, invriezen. Wikkel de plakjes in folie en doe in een diepvrieszakje en je kunt ze 3 maanden in de vriezer bewaren.
Heb je de kruidige en zoete pompoencake gemaakt en was het lekker, of juist niet? Heb je nog opmerkingen of wil je gewoon iets kwijt? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je een foto van het recept gemaakt deel deze dan met de hashtag #Kokenmetfamilie.
Kevin en Esther

Wij zijn Koken met familie

Wij zijn broer en zus Kevin en Esther de Vries! Welkom op onze website ‘Koken met familie’! Dit is dé plek waar je recepten kunt vinden voor en van de hele familie. Wij staan voor lekkere en simpele recepten, van gezonde gerechten zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes tot heerlijke guilty pleasures. Laat je verrassen door de variatie aan recepten waar de hele familie van jong tot oud van kan genieten.

Meer lekkere recepten