Eind van de maand! En dat betekent weer een foodblog swap! Deze maand mochten wij een recept maken van het leuke blog Nutmeg & Vinegar van Maayke. Op Maayke’s Nutmeg & Vinegar vindt je makkelijke recepten of klassiekers die soms net iets anders zijn. Maayke is fotograaf en receptontwikkelaar en heeft een passie voor geschiedenis en dan met name de geschiedenis van voeding. Zij houdt ervan om recepten uit de 17e en 18e eeuw aan te passen naar de huidige tijd met onze moderne ingrediënten.
Het recept dat wij hebben uitgekozen is één van de favorieten van Maayke, de toscaanse kip met zongedroogde tomaten en spinazie. Na het lezen van het recept wilde ik er eigenlijk niet zo heel veel aan veranderen, aangezien dit recept er wel erg goed uit zag. Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om er wat extra groenten aan toe te voegen, zoals paprika en courgette. Ik heb het gerecht geserveerd met basmatirijst en de kids hebben alles opgegeten, dus nu ook echt één van onze favorieten recepten. Volgende keer serveer ik deze krokante smashed potatoes bij de romige Toscaanse kip met groenten.
Romige Toscaanse kip met groente
4
personen30
minutes40
minutes1
hour10
minutesIngrediënten
500 gram kippendijfilet
1 ui
3 teentjes knoflook
1 kippenbouillonblokje
250 ml water
125 ml slagroom
1 courgette
1 rode paprika
100 gram spinazie
150 gram zongedroogde tomaten (uitgelekt)
3 eetlepels boter
4 eetlepels bloem
zout en peper
Bereiding
- Snij de courgette, paprika, zongedroogde tomaatjes en ui in kleine stukjes.
- Snij de kippendijen in reepjes en bestrooi deze met peper en zout.
- Rol alle stukjes door de bloem en zorg ervoor dat de kip goed bedekt is met bloem.
- Verhit een flinke klont boter in een pan met een dikke bodem en bak de kip goudbruin en gaar.
- Haal de kip uit de pan en zet even apart en bak de gesnipperde ui en knoflook in het achtergebleven vet.
- Voeg de courgette, paprika en zongedroogde tomaatjes samen met 2 eetlepels bloem toe en bak dit nog een paar minuutjes mee.
- Giet vervolgens het water en slagroom in de pan samen met het bouillonblokje en roer dit goed door elkaar.
- Als het begint te koken voeg je als laatste de spinazie toe.
- Zodra de spinazie is geslonken voeg je de kip toe en laat je het geheel nog even zachtes pruttelen.
- Schep een portie op een bord en serveer met rijst, aardappeltjes of pasta, het kan overal bij.