Oorsprong van Guacamole
Guacamole (gwa-kamole), oftewel avocadomousse is een (dip)saus die zijn oorsprong heeft in zuid Mexico en betekend saus (mole) van avocado (guac) in het Azteekse dialect Nahuatl. Vaak wordt guacamole gegeten samen met tortilla’s of tortillachips, maar deze lekkernij kan uiteindelijk bij elk Mexicaans gerecht geserveerd worden. Als wij tortilla chips eten, maken we er altijd deze zelfgemaakte guacamole bij.
Zelfgemaakte guacamole
De zakjes kruiden uit de supermarkt heb je echt niet nodig om de beste verse guacamole te maken, gewoon wat ui, tomaat, knoflook en het sap van een limoen toevoegen en klaar ben je! En als je van wat meer pit houdt, dan maak je hem gewoon nog wat meer spicey met een (jalapeño) pepertje of chilipoeder. Verse koriander hoort wat de oude azteken betreft ook bij guacamole, maar daar zijn hier thuis de meningen over verdeeld. Guacamole kun je bij ieder Mexicaans gerecht eten, het is zooo lekker!
Vrucht of groente?
Een avocado is een vruchtgroente, maar omdat deze meestal als groente wordt gegeten wordt de avocado ingedeeld bij de groente. De avocado telt dus mee voor de richtlijn van 2 stuks groente per dag, handig! Avocado’s zijn vrij vet, maar bevatten onverzadigd vet en laten dat nou net de goede vetten zijn! De avocado is ook een hele goede bron is van vitamine A, C, E én B? Daarnaast is een avocado ook nog eens rijk aan vezels en kalium, dus ook nog eens goed voor de bloeddruk!
Al met al kunnen we dus stellen dat zelfgemaakte guacamole een super gezonde (dip)saus is die ook nog eens heel erg lekker is! Lees hieronder hoe je de guacamole heel eenvoudig zelf maakt. Wist je trouwens dat 14 november nationale guacamole dag is?
Zelfgemaakte guacamole
1
Schaaltje5
minutes10
minutes711
kcal15
minutesIngrediënten
2 avocado’s
1 rode ui
2 tomaten
1 teentje knoflook
1/2 tl komijnpoeder
1 handje handje verse koriander
peper en zout
Bereiding
- Snij de avocado’s door de helft en verwijder de pit, doe dit voorzichtig. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil in een kom en prak het fijn met een vork. Niet te fijn, want het is lekker als de guacemole wat grof blijft.
- Snipper de rode ui. Was de tomaten, snij ze in parten en verwijder het vruchtvlees. Snij hierna de tomaat in kleine blokjes. Hak de koriander fijn.
- Voeg de ui, tomaat, koriander en komijnpoeder bij de avocado. Hierna pers je het teentje knoflook erbij en het sap van de limoen. Meng alles goed door elkaar en breng het op smaak met peper en zout. Serveer met tortillachips.
Als je liever een gladde guacamole wilt, meng dan alle ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde saus.