Het aspergeseizoen is alweer even aan de gang en wat zijn we toch gek op dit witte goud. We kijken er ieder jaar weer naar uit tot ze weer volop verkrijgbaar zijn en hebben ze dan ook al veelvuldig gegeten. Je kunt er zoveel kanten mee op. Traditioneel met ham en ei, in een salade of verwerk ze in een quiche. Maar daarentegen is een aspergesoepje op zijn tijd ook een feestje om te eten. En dan vooral aspergesoep met zalm. Deze combinatie is echt top en hier thuis waren de kommen soep dan ook zo leeg. Grote bijkomstigheid is dat het een makkelijk soepje is om te maken en ook nog eens veel lekkerder dan de kant en klare varianten!
Wanneer is het aspergeseizoen?
De asperge is dè Koningin onder de groenten en een van de laatste ècht Nederlandse seizoensgroenten. Het traditionele asperge seizoen loopt van eind april t/m eind juni, maar begin februari zie je de eerste asperges al in de winkel liggen. Deze “vroege” asperges worden geteeld in een kas, de asperges die vanaf april te koop zijn komen van het land. Om de asperges tot ongeveer 3 dagen vers te houden kun je deze het beste in een vochtige theedoek wikkelen en in de koelkast bewaren.
Hoe kun je asperges eten?
Asperges kun je echt op verschillende manieren bereiden en eten. De meest klassieke versie is de gekookte asperge met ham een eitje en een smeuïge botersaus geserveerd met krieltjes. Daarnaast kun je asperges heel goed in salades verwerken, gekookt door een rijstgerecht of in bijvoorbeeld een ovenschotel verwerken zoals deze heerlijke quiche.
Hoe kun je asperges het beste klaarmaken?
Witte asperges bereid je door de houtachtige onderkant eraf te snijden en de asperges in een pan (het liefst en een speciale aspergepan) te leggen met koud water. Breng het water aan de kook en laat dit een minuut of 2 zachtjes koken, vervolgens haal je de pan van het vuur en laat je de asperges nog 5 tot 10 minuten rusten in het kokende water.
Zijn asperges gezond?
Asperges zijn gezond! Er zitten weinig calorieën in, maar daarentegen wel weer heel veel voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine K, vitamine C vitamine B, vitamine E en foliumzuur, naast dat ze ook nog eens onwijs lekker zijn kun je dus wel stellen dat asperges ook heel goed zijn voor je hele lichaam!
Aspergesoep met zalm
4
porties30
minutesIngrediënten
500 gr witte asperges
100 gr gerookte zalm
2 blokjes groentebouillon
1 ui
40 gr roomboter
40 gr bloem
1,5 liter water
bieslook
kookroom
peper en zout
Bereiding
- Schil de asperges met een dunschiller en snij daarna ongeveer 2 cm van de onderkant van de asperges. Gooi de schillen niet weg, want deze geven nog heel veel smaak af! Kook de asperges met de schillen in ruim kokend water met de bouillonblokjes voor ongeveer 15 minuten met een snufje zout. Haal de asperges uit de pan en laat ze uitlekken.
- Zeef de bouillon en gooi de schillen weg en zet de bouillon even opzij.
- Snij de asperges in kleine stukjes en snipper de ui.
- Neem een ruime pan en smelt de roomboter. Fruit hierin de ui en voeg daarna de bloem toe en bak dit even mee. Schenk nu beetje bij beetje de bouillon erbij en gebruik een garde om dit goed te mengen. Laat het zachtjes doorkoken en voeg dan de stukjes asperges toe.
- Snij ondertussen de gerookte zalm in kleine stukjes en hak de bieslook fijn.
- Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep. Breng naar wens op smaak met peper en zout en maak af met een flinke scheut kookroom.
- Schep de soep in de kommen en verdeel de zalm en bieslook erover.