Crème brûlée met witte chocolade en cranberry

Crème brûlée gemaakt van witte chocolade en een bodem van cranberry compote, hemels lekker! Een perfect dessert voor bij het Kerstdiner om het gezelschap mee te verrassen. Extra fijn is dat je ze van tevoren al kunt maken en dus niet meer lang in de keuken hoeft te staan om het dessert te serveren. Alleen nog even de suiker branden, een bolletje ijs erbij en klaar ben je! Zo kun je langer genieten aan tafel. Fijne Feestdagen!

4 personen
30 minuten + 30-40 minuten oventijd
Creme brulee

Ingrediënten

  • 6 eidooiers
  • 50 gr rietsuiker
  • 500 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 75 gr witte chocolade
  • 100 gr cranberries
  • 50 gr kristalsuiker
  • 70 ml water
  • zout
  • 4 crème brûlée of souffle bakjes
  • brander
KokenKoken

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 130 graden.
  • Voor de cranberry compote doe je de cranberries met de kristalsuiker en het water in een pannetje. Laat het voor zo’n 10 tot 15 minuten koken. Blijf ondertussen goed roeren, totdat het een mooie compote is geworden. Laat dit afkoelen.
  • Hak de chocolade in kleine stukjes. Doe de slagroom in een pannetje. Snij het vanillestokje in de lengte door de midden en schraap het merg eruit. Doe het merg en het vanillestokje bij de room in het pannetje. Verwarm dit op een middelhoog vuur en laat het langzaam koken. Haal het vanillestokje er weer uit. Voeg de gehakte chocolade toe en meng het door elkaar, totdat de chocolade helemaal is gesmolten.
  • Kluts ondertussen de eidooiers. Giet het room-chocolade mengsel langzaam op de eieren en kluts dit goed door elkaar, voeg er een snufje zout aan toe.
  • Doe onderin de bakjes een klein laagje cranberry compote en giet hierover de room-chocolade mengsel tot net onder de rand.
  • Zet de bakjes voorzichtig in een ovenschaal en vul de deze tot de helft met kokend water en zet in de oven voor 30 tot 40 minuten.
  • De crème brûlée moet stevig zijn, maar nog wel een beetje wiebelig in het midden. Laat ze helemaal afkoelen en zet ze daarna in de koelkast voor minimaal 3 uur.
  • Voordat je de crème brûlée met witte chocolade en cranberry gaat serveren kun je ze nog branden met wat rietsuiker voor dat lekkere krokante laagje. Strooi een dun laagje rietsuiker op de crème brûlée en brand met een brander tot de suiker is gekarameliseerd. Dit eventueel nog een keer herhalen voor een mooi resultaat.
Heb je geen brander? Zet ze voor een paar minuten even in de oven onder de grill.
Heb je de crème brûlée met witte chocolade en cranberry gemaakt en was het lekker, of juist niet? Heb je nog opmerkingen of wil je gewoon iets kwijt? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je een foto van het recept gemaakt deel deze dan met de hashtag #Kokenmetfamilie.
Kevin en Esther

Wij zijn Koken met familie

Wij zijn broer en zus Kevin en Esther de Vries! Welkom op onze website ‘Koken met familie’! Dit is dé plek waar je recepten kunt vinden voor en van de hele familie. Wij staan voor lekkere en simpele recepten, van gezonde gerechten zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes tot heerlijke guilty pleasures. Laat je verrassen door de variatie aan recepten waar de hele familie van jong tot oud van kan genieten.

Meer lekkere recepten