Flammkuchen

Het is heel eenvoudig om zelf een flammkuchen te maken. Het wordt ook wel een tarte flambée genoemd en is afkomstig uit Duitsland. Het lijkt een beetje op een pizza, maar dan met een dunne bodem van brooddeeg. We hebben 2 variaties flammkuchen gemaakt en ze zijn erg goed gelukt. De bodem is heerlijk knapperig en je kunt ze beleggen met wat je maar wilt, varieer er op los! Lekker als hoofdgerecht met een salade of als snack. Echt de moeite waard om deze een keer zelf te maken.

2 personen
20 minuten + 1 uur rijstijd + 15 minuten oventijd
Flammkuchen

Ingrediënten

Deeg:
  • 250 gr bloem
  • 120 ml lauwwarm water
  • 3 gr gist
  • zout
  • 2 el olijfolie

Flammkuchen 1:
  • ½ rode ui
  • zachte geitenkaas
  • ¼ courgette
  • handje pijnboompitjes
  • balsamicoazijn

Flammkuchen 2:
  • 50 gr champignons
  • ½ witte ui
  • 50 gr hamblokjes
  • ½ rode paprika
  • crème fraîche
  • Parmezaanse kaas
KokenKoken
Flammkuchen

Bereiding

Deeg:
  • Verwarm de oven voor op 250 graden.
  • Doe de bloem, gist en een snuf zout in een kom en meng dit goed door elkaar. Voeg hierna de olijfolie toe en begin met kneden. Giet het water er geleidelijk bij en blijf goed kneden voor zo’n 5 minuten. Het deeg moet nog een beetje plakkerig zijn. Als het nog te erg plakt, voeg je er nog een beetje bloem bij.
  • Vorm er een mooie bol van, dek de kom af en laat het voor 1 uur rijzen op een warme plek.
  • In de tussentijd kun je aan de slag gaan met de ingrediënten snijden voor de topping.
  • Als het uur rijzen voorbij is, kneed je het deeg nog even door en maak je er 2 bolletjes van. Verdeel wat bloem over je werkblad en rol de deegbollen goed dun uit. Leg ze op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Nu is het tijd om de flammkuchen te beleggen.

Flammkuchen 1:
  • Snij de rode ui in halve ringen en de courgette in plakjes.
  • Besmeer de eerste flammkuchen met de geitenkaas. Leg hierop de rode ui en de courgette plakjes. Verdeel de pijnboompitjes en nog wat geitenkaas erover heen.
  • Zodra de flammkuchen uit de oven komt, besprenkel je het nog met wat balsamicoazijn.

Flammkuchen 2:
  • Snij de ui in halve ringen, de champignons in plakjes en de paprika in reepjes. Rasp wat Parmezaanse kaas.
  • Besmeer de crème fraîche over het deeg en verdeel de ui, champignons, paprika en de hamblokjes over de flammkuchen. Top af met de Parmezaanse kaas.
  • Schuif beide flammkuchen in de oven voor zo’n 10 tot 12 minuten.
Flammkuchen is ook heerlijk tijdens de borrel met een glas witte wijn.
Heb je de flammkuchen gemaakt en was het lekker, of juist niet? Heb je nog opmerkingen of wil je gewoon iets kwijt? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je een foto van het recept gemaakt deel deze dan met de hashtag #Kokenmetfamilie.
Kevin en Esther

Wij zijn Koken met familie

Wij zijn broer en zus Kevin en Esther de Vries! Welkom op onze website ‘Koken met familie’! Dit is dé plek waar je recepten kunt vinden voor en van de hele familie. Wij staan voor lekkere en simpele recepten, van gezonde gerechten zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes tot heerlijke guilty pleasures. Laat je verrassen door de variatie aan recepten waar de hele familie van jong tot oud van kan genieten.

Meer lekkere recepten

christmas-cookies

Christmas cookies

Wij hebben deze kerstdagen een volle agenda. Gezellig met vrienden en familie samen zijn en heerlijk eten en drinken. Dit jaar hebben we helaas niet

Lees verder »