Ingelegde augurken volgens Pools recept

Ingelegde augurken, Poolse augurken of zoals ze in Polen zeggen ogórek kiszony. Deze ingelegde augurken volgens Pools recept worden in Centraal en Oost-Europa veel geserveerd als voorgerecht of als ingrediënt van salades en sandwiches. Daarnaast worden ze vooral gegeten als aperitief bij wodka en haring in olie met uien of verwerkt in een augurkensoep. Het proces van gefermenteerde augurken gaat als volgt: Gedurende de dagen dat de weckpot weggezet wordt, ontstaat er een natuurlijk proces van melkzuurgisting, hierdoor worden de aanwezige enkelvoudige suikers omgezet in melkzuur. Met de toevoeging van diverse kruiden krijg je de typische smaak van zure augurken.

1 weckpot
30 minuten
Ingelegde augurken volgens Pools recept

Ingrediënten

  • ca. 2 kg kleine komkommers
  • 3-4 stengels dille met bloemen en zaden (mag ook gedroogd zijn)
  • ca. 5 cm mierikswortel
  • 3-4 teentjes knoflook in stukjes gesneden
  • zwarte bes-blad of druif kan worden toegevoegd, maar niet noodzakelijk
  • 1 flinke el zout
  • weckpot
KokenKoken

Bereiding

  • Snij de uiteindes van de augurken eraf.
  • Was de augurken grondig. Ik week ze ongeveer 30 minuten in koud water.
  • Spoel de dille en de bladeren en schil vervolgens de mierikswortel en knoflook en snijd ze in plakjes.
  • Stapel de augurken laag voor laag op in een grote weckpot. Tussen de laagjes voeg je steeds wat knoflook, mierikswortel en dille toe.
  • Maak ongeveer 2 liter warm, gezouten water klaar en giet deze vervolgens over de augurken en zorg er voor dat alles onder water staat.
  • Sluit de weckpot en zet deze een aantal dagen (2-3) in een kamer met een temperatuur van 18 tot 20°C en verplaats de pot daarna vervolgens naar een koelere plaats, bijvoorbeeld de kelder of de schuur (8 tot 10°C).
  • Na een dag of 5 kun je de augurken eten, maar hoe langer je ze laat staan hoe zuurder ze worden. Smacznego! (Eet smakelijk!)
Eet de augurken met een lekker stuk gedroogde worst of echte Poolse kabanosy!
Heb je deze ingelegde augurken zelf gemaakt en was het lekker, of juist niet? Heb je nog opmerkingen of wil je gewoon iets kwijt? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je een foto van het recept gemaakt deel deze dan met de hashtag #Kokenmetfamilie.
Kevin en Esther

Wij zijn Koken met familie

Wij zijn broer en zus Kevin en Esther de Vries! Welkom op onze website ‘Koken met familie’! Dit is dé plek waar je recepten kunt vinden voor en van de hele familie. Wij staan voor lekkere en simpele recepten, van gezonde gerechten zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes tot heerlijke guilty pleasures. Laat je verrassen door de variatie aan recepten waar de hele familie van jong tot oud van kan genieten.

Meer lekkere recepten