Kabeljauw met gestoofde groenten

Mijn vrouw Ewa komt uit Polen en daar vieren ze traditioneel altijd kerst op de 24e. Kerst wordt ieder jaar uitgebreid gevierd met een bezoek aan de kerk, (veel) eten en natuurlijk cadeautjes. Pools kerstfeest staat bol van tradities, de meest bijzondere vind ik wel het delen van de kersthostie of heilige wafel en kerstwensen vlak voor het kerstdiner. De kersttafel wordt gedekt met een mooi wit tafellaken en er wordt voor één extra persoon gedekt, omdat er altijd ruimte moet zijn voor bijvoorbeeld een dakloze, want met kerst mag niemand alleen zijn.

De 24e is een drukke dag waarbij iedereen bezig is met de voorbereidingen voor ’s avonds. Wij staan dan ook de hele dag in de keuken om heel veel te koken en dan vooral traditionele Poolse recepten. Volgens de traditie zijn dit 12 gerechten, naar het aantal apostelen van Jezus. Denk hierbij aan ‘pierogie’ (dit zijn een soort dumplings met zuurkool en paddestoelen), ‘barszcz z uszkami’ (rode bietensoep met speciale dumplings), ‘sernik’ (cheesecake), haring-bieten salade en ook karper mag absoluut niet ontbreken. 

Naast karper maken wij ook altijd een visgerecht van kabeljauw met gestoofde groenten en tomatenpuree. De kabeljauw wordt lekker gepaneerd en bakken we goud krokant en leggen deze dan op een schaal afgewisseld in laagjes met de gestoofde groenten. Wij wensen iedereen een zalig kerstfeest en een mooi 2022.

4 personen
1 uur
Kabeljauw met gestoofde groenten

Ingrediënten

  • 500 gr kabeljauwfilet
  • 6 wortels
  • 2 peterseliewortels
  • 1/2 knolselderij
  • 1 ui
  • 1/2 prei
  • 1 tl paprikapoeder
  • 140 gr tomatenpuree
  • 1/2 citroen
  • 2 eieren
  • 4 el bloem
  • 6 el paneermeel
  • peper en zout
  • 1/3 kop water
  • olijfolie
KokenKoken
Kabeljauw met gestoofde groenten

Bereiding

  • Was alle groenten goed en dep ze droog. Rasp de wortel, knolselderij en peterseliewortel met een grove rasp helemaal fijn. Snij de prei in halve ringen en de ui in kleine blokjes.
  • Doe wat olijfolie in een pan en fruit de ui aan en voeg vervolgens alle groenten en het water toe en laat lekker stoven op een laag vuur.
  • Als de groenten mooi zacht zijn geworden, voeg dan de tomatenpuree, paprikapoeder en naar smaak wat zout en peper toe. Meng het goed door elkaar en laat dit op laag vuur even doorwarmen.
  • Snij ondertussen de kabeljauwfilets in kleine stukken en breng ze op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Klop in een diep bord de eieren los met een vork. Verdeel de bloem op een bord en doe hetzelfde met de paneermeel. Haal de vis eerst door de bloem en vervolgens door het ei en en als laatste door de paneermeel.
  • Neem een pan en doe hierin een scheutje olijfolie en bak de stukken kabeljauw aan beide zijden goudbruin.
  • Serveer de vis en de groenten in laagjes op een grote schaal. Eerst een paar stukken vis, dan een laag groenten, een laag vis en weer een laag groenten.
De volgende dag kun je de kabeljauw ook goed koud eten.
Heb je de kabeljauw met gestoofde groenten gemaakt en was het lekker, of juist niet? Heb je nog opmerkingen of wil je gewoon iets kwijt? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je een foto van het recept gemaakt, deel deze dan met de hashtag #Kokenmetfamilie.
Kevin en Esther

Wij zijn Koken met familie

Wij zijn broer en zus Kevin en Esther de Vries! Welkom op onze website ‘Koken met familie’! Dit is dé plek waar je recepten kunt vinden voor en van de hele familie. Wij staan voor lekkere en simpele recepten, van gezonde gerechten zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes tot heerlijke guilty pleasures. Laat je verrassen door de variatie aan recepten waar de hele familie van jong tot oud van kan genieten.

Meer lekkere recepten