Mijn vrouw Ewa komt uit Polen en daar vieren ze traditioneel altijd kerst op de 24e. Kerst wordt ieder jaar uitgebreid gevierd met een bezoek aan de kerk, (veel) eten en natuurlijk cadeautjes. Pools kerstfeest staat bol van tradities, de meest bijzondere vind ik wel het delen van de kersthostie of heilige wafel en kerstwensen vlak voor het kerstdiner. De kersttafel wordt gedekt met een mooi wit tafellaken en er wordt voor één extra persoon gedekt, omdat er altijd ruimte moet zijn voor bijvoorbeeld een dakloze, want met kerst mag niemand alleen zijn.
De 24e is een drukke dag waarbij iedereen bezig is met de voorbereidingen voor ’s avonds. Wij staan dan ook de hele dag in de keuken om heel veel te koken en dan vooral traditionele Poolse recepten. Volgens de traditie zijn dit 12 gerechten, naar het aantal apostelen van Jezus. Denk hierbij aan ‘pierogie’ (dit zijn een soort dumplings met zuurkool en paddestoelen), ‘barszcz z uszkami’ (rode bietensoep met speciale dumplings), ‘sernik’ (cheesecake), haring-bieten salade en ook karper mag absoluut niet ontbreken.
Naast karper maken wij ook altijd een visgerecht van kabeljauw met gestoofde groenten en tomatenpuree. De kabeljauw wordt lekker gepaneerd en bakken we goud krokant en leggen deze dan op een schaal afgewisseld in laagjes met de gestoofde groenten. Wij wensen iedereen een zalig kerstfeest en een mooi 2022.