Kiwi galette

Wat is een galette?

Een galette is een klassieke Franse lekkernij. Je kunt het eigenlijk zien als een open taartje en wordt vaak gevuld met hartige ingrediënten. De randen van het deeg worden om de vulling gevouwen. Daarbij is het echt vrij simpel om een galette te maken. De basis voor het deeg wordt gemaakt van bloem, boter, suiker en water. Zorg ervoor dat de roomboter en het water zo koud mogelijk zijn.


Kiwi galette

Wij hebben gekozen om de galette te vullen met vers fruit. Maak kennis met deze overheerlijke kiwi galette die perfect past bij het seizoen. Hij ziet er toch echt prachtig uit? We hebben gebruik gemaakt van de groene en de gele kiwi’s, zoet en zuur door elkaar. Een heerlijke traktatie geschikt voor jong en oud en voor iedere gelegenheid. Bijvoorbeeld bij de koffie of als dessert met een bol ijs en een dot slagroom.

6 personen
30 minuten + 60 minuten wachttijd + 30 minuten oventijd
kiwi-galette-02

Ingrediënten

  • 100 gr bloem
  • 110 gr koude roomboter
  • 2 el koud water
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 10 gr lichte basterdsuiker
  • 1 el maïzena
  • 1 el citroensap
  • 2-3 kiwi’s
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 ei
  • zout
KokenKoken
kiwi-galette-01

Bereiding

  • Zeef de bloem en een snuf zout boven een kom. Meng hierdoor de basterdsuiker en de vanillesuiker.
  • Snij de koude boter in kleine blokjes en doe dit erbij in de kom. Kneed met je vingertoppen tot een kruimelig deeg. Doe beetje bij beetje het water erbij en kneed tot een mooi samenhangend deeg. Als het deeg nog te nat en plakkerig is, voeg je nog wat bloem toe en als het nog te nat is, voeg je nog wat koud water bij.
  • Rol het deeg uit tot een ronde plak en wikkel dit in folie. Leg het voor 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Leg het deeg op een vel bakpapier en rol het uit tot een ronde plak met een doorsnede van 25 tot 30 centimeter. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg in het midden van de bodem. Leg het deeg nog even terug in de koelkast, terwijl je het fruit gaat snijden.
  • Schil de kiwi’s, snij in plakjes en doe in een kom. Voeg hierbij de maïzena, 1 el kristalsuiker en het citroensap en meng dit goed door elkaar.
  • Verdeel de kiwi’s over het midden van het deeg en laat 4 tot 5 centimeter vrij aan de randen. Vouw het overgebleven deeg om het fruit heen.
  • Klop het ei los en bestrijk hiermee de rand van de galette. Strooi de overige kristalsuiker over de rand.
  • Leg de galette met het bakpapier op een bakplaat en schuif in de oven voor ongeveer 30 minuten, totdat de galette mooi goudbruin is geworden.
Ben je niet zo dol op kiwi? Gebruik dan andere soorten fruit die je lekker vindt!
Heb je de kiwi galette gemaakt en was het lekker, of juist niet? Heb je nog opmerkingen of wil je gewoon iets kwijt? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je een foto van het recept gemaakt, deel deze dan met de hashtag #Kokenmetfamilie.
Kevin en Esther

Wij zijn Koken met familie

Wij zijn broer en zus Kevin en Esther de Vries! Welkom op onze website ‘Koken met familie’! Dit is dé plek waar je recepten kunt vinden voor en van de hele familie. Wij staan voor lekkere en simpele recepten, van gezonde gerechten zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes tot heerlijke guilty pleasures. Laat je verrassen door de variatie aan recepten waar de hele familie van jong tot oud van kan genieten.

Meer lekkere recepten

nectarine-cobbler

Nectarine cobbler

Amerikaans dessert Een cobbler is een Amerikaans recept wat bestaat uit een fruitvulling en een deegbeslag. Daarna gaat het in de oven en heb je

Lees verder »
Biftekia Gemista

Biftekia Gemista

Het is weer eind augustus en tijd voor een foodblog swap. Wij zijn lid van een leuke facebook groep met andere foodblfoggers en elke maand

Lees verder »
kruidige-kip-kerrie

Kruidige kip kerrie

‘FlavourFamily’ Onlangs werden wij benaderd door Tom en Olivier, 2 gepassioneerde broers die zijn gestart met het op de markt brengen van natuurlijke specerijen en

Lees verder »