Traditionele appeltaart

Wie is er niet groot geworden met de oudhollandse traditionele appeltaart? Homemade appeltaart is echt goddelijk als je het ons vraagt en de geur van appeltaart zal door je hele huis te ruiken zijn. Vroeger bakte onze moeder standaard altijd een grote plaat appeltaart op onze verjaardag. Het was vaste prik en er was geen feest zonder het bakken van een appeltaart. Extra lekker met een flinke dot slagroom of als dessert met een bolletje vanille ijs.

10 -12 personen
30 minuten+ ca. 1 uur oventijd
Klassieke appeltaart

Ingrediënten

  • 8 stevige en iets zure appels (Goudrenetten of Jonagold)
  • 200 gr roomboter + extra om springvorm in te vetten
  • 100 gr rozijnen
  • 160 gr bruine basterdsuiker
  • 3,5 tl kaneel
  • 300 gr bloem
  • 2 eieren
  • paneermeel
  • 90 gr walnoten
  • 4 el kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • ronde springvorm 24 cm
KokenKoken
Klassieke appeltaart

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in met wat boter en bestuif deze met wat bloem.
  • Meng de boter (op kamertemperatuur) met de bruine basterdsuiker en een ½ tl kaneel. Meng een snuf zout met de bloem en zeef deze boven het botermengsel. Voeg 1 ei toe en kneed dit tot een mooi deeg met de hand of een keukenmachine. Dek het deeg af en laat deze voor zo’n 20 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol hierna 2/3 van het deeg uit en bekleed hiermee de springvorm. Bedek de bodem met een laagje paneermeel.
  • Wel de rozijnen in een bakje met lauwwarm water. Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snij in blokjes. Hak de walnoten grof.
  • Meng de appelblokjes, rozijnen, walnoten, kristalsuiker, vanillesuiker en 3 tl kaneel.
  • Doe het appelmengsel in de springvorm. Rol de rest van het deeg uit, maak hier repen van en bedek hiermee de bovenkant van de taart in een rastervorm. Bestrijk de bovenkant van de taart met een losgeklopt ei.
  • Schuif de appeltaart in de oven voor ongeveer 60 minuten, totdat deze goudbruin en gaar is.
  • Laat de taart afkoelen voordat je hem gaat aansnijden. Laat je hele familie genieten van deze traditionele appeltaart!
Nadat de appeltaart uit de oven komt, kun je de taart nog bestrijken met wat abrikozenjam voor extra glans.
Heb je de traditionele appeltaart gemaakt en was het lekker, of juist niet? Heb je nog opmerkingen of wil je gewoon iets kwijt? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je een foto van het recept gemaakt deel deze dan met de hashtag #Kokenmetfamilie.
Kevin en Esther

Wij zijn Koken met familie

Wij zijn broer en zus Kevin en Esther de Vries! Welkom op onze website ‘Koken met familie’! Dit is dé plek waar je recepten kunt vinden voor en van de hele familie. Wij staan voor lekkere en simpele recepten, van gezonde gerechten zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes tot heerlijke guilty pleasures. Laat je verrassen door de variatie aan recepten waar de hele familie van jong tot oud van kan genieten.

Meer lekkere recepten