Speculaas boterkoek

Wil je tijdens pakjesavond eens iets anders op tafel zetten dan pepernoten? Probeer dan deze speculaas boterkoek. De geur van speculaas komt je tegemoet als deze in de oven staat. En nog lekkerder door de stukjes amandelen en de topping van witte chocolade. Succes verzekerd! Zowel voor de kinderen als voor de ouders.

1 boterkoek
30 minuten + 30-40 minuten oventijd
Speculaas boterkoek

Ingrediënten

  • 360 gr bloem
  • 330 gr roomboter
  • 260 gr bruine basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 2-3 el speculaaskruiden
  • boter om in te vetten
  • 1 ei
  • 30 gr blanke amandelen
  • 50 gr witte chocolade
  • bakvorm rond of vierkant (ca. 22 cm)
KokenKoken

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Vet de bakvorm in met wat boter en doe hier bakpapier in.
  • Doe de bloem, roomboter in kleine blokjes (op kamertemperatuur), bruine basterdsuiker, zout en de speculaaskruiden in een kom. Meng dit met de hand of de keukenmachine tot een samenhangend deeg.
  • Hak de amandelen in kleine stukjes en schep dit voorzichtig door het deeg.
  • Doe het deeg in de vorm en druk het plat, doe dit bijvoorbeeld met de bolle kant van een lepel.
  • Bestrijk de boterkoek met een geklopt ei.
  • Zet de koek in de oven voor ca. 30-40 minuten. Als je de boterkoek uit de oven haalt ziet deze eruit alsof hij niet gaar is. Dit komt goed tijdens het afkoelen.
  • Laat de boterkoek helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie (zet een pannetje met een laagje water op het vuur en breng aan de kook. Zet hierop een kom, maar zorg ervoor dat deze het water niet raakt. Breek de chocolade in stukjes en doe in de kom en laat het langzaam smelten.) Doe de gesmolten chocolade in een spuitzak of een plastic zakje waar je een heel klein hoekje afknipt. Druppel de chocolade in strepen over de speculaas boterkoek en laat dit goed afkoelen voordat je deze gaat aansnijden.
Je kunt de boterkoek ook versieren met halve blanke amandelen voordat deze de oven in gaat.
Heb je de speculaas boterkoek gemaakt en was het lekker, of juist niet? Heb je nog opmerkingen of wil je gewoon iets kwijt? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je een foto van het recept gemaakt deel deze dan met de hashtag #Kokenmetfamilie.
Kevin en Esther

Wij zijn Koken met familie

Wij zijn broer en zus Kevin en Esther de Vries! Welkom op onze website ‘Koken met familie’! Dit is dé plek waar je recepten kunt vinden voor en van de hele familie. Wij staan voor lekkere en simpele recepten, van gezonde gerechten zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes tot heerlijke guilty pleasures. Laat je verrassen door de variatie aan recepten waar de hele familie van jong tot oud van kan genieten.

Meer lekkere recepten