Speculaas rolls

Eindelijk is Sinterklaas weer in het land en kunnen de kinderen hun schoen weer zetten. Het is altijd een gezellige tijd en hoe leuk is het om samen met de kids wat lekkers te maken voor Sinterklaas? We hebben heerlijke speculaas rolls gemaakt en mijn neefjes zijn er dol op! Lekker en ook heel leuk om te maken! Dit recept is geïnspireerd op de welbekende cinnamon rolls, alleen hebben wij geen kaneel maar speculaaskruiden gebruikt, om helemaal in de stemming te komen. Veel plezier met het maken van de speculaas rolls!

12-14 stuks
40 minuten + 75 minuten rijstijd + 20 minuten oventijd
speculaas-rolls

Ingrediënten

Deeg:

  • 450 gr bloem
  • 7 gr droge gist
  • 45 gr suiker
  • 8 gr vanillesuiker
  • 50 gr roomboter
  • 180 ml melk
  • 1 ei
  • zout
 

Vulling:

  • 150 gr donkere basterdsuiker
  • 1 el speculaaskruiden
  • 80 gr roomboter + extra om in te vetten
 

Topping:

  • 75 gr poedersuiker
  • 2 el melk
  • 50 gr kruidnoten
 
KokenKoken
speculaas-rolls1

Bereiding

Maak eerst het deeg:

  • Doe de melk met de roomboter in een pannetje en laat op laag vuur de boter helemaal smelten en laat dit even afkoelen.
  • Zeef de bloem, gist en het zout boven een grote kom. Doe hierbij de suiker en de vanillesuiker en meng alles goed door elkaar.
  • Doe de gesmolten boter met melk en het ei bij de bloem en mix of kneed dit tot een mooi deeg. Maak er een bal van en leg het deeg in een ingevette kom en dek af met een natte theedoek. Zet de kom apart en laat het 1 uur rijzen.
 

In de tussentijd maak je de vulling:

  • Smelt de roomboter in een steelpan en haal van het vuur. Meng hierdoor de basterdsuiker en de speculaaskruiden.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Als het deeg voldoende is gerezen bestuif je je werkblad met een beetje bloem. Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 30 x 40 cm.
  • Smeer het deeg helemaal in met de speculaasboter. Rol hierna het deeg in de lengte op. Snij van deze rol plakken van ongeveer 2 cm dik.
  • Vet een ovenschaal in met roomboter en verdeel hierin de broodjes. Ze hoeven niet helemaal strak tegen elkaar aan te liggen, want ze zullen in de oven nog rijzen. Laat afgedekt met wat folie nog zo’n 15 minuten staan.
  • Zet de schaal met de broodjes in de oven voor ongeveer 20 minuten. Laat de broodjes helemaal afkoelen.
 

Zo maak je de topping:

  • Zeef de poedersuiker boven een kom en doe hierbij de melk. Meng dit tot een mooi glazuur. Doe de kruidnoten in een ziplock zakje en gebruik een hard voorwerp, bijvoorbeeld een deegroller, om de kruidnoten te verkruimelen door er (met beleid) op te slaan.
  • Als de broodjes helemaal zijn afgekoeld verdeel je het glazuur erover en maak het af met de verkruimelde kruidnoten.
 
Als je niet zoveel tijd hebt, kun je de broodjes ook maken met croissantdeeg.
Heb je de speculaas rolls gemaakt en was het lekker, of juist niet? Heb je nog opmerkingen of wil je gewoon iets kwijt? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je een foto van het recept gemaakt, deel deze dan met de hashtag #Kokenmetfamilie.
Kevin en Esther

Wij zijn Koken met familie

Wij zijn broer en zus Kevin en Esther de Vries! Welkom op onze website ‘Koken met familie’! Dit is dé plek waar je recepten kunt vinden voor en van de hele familie. Wij staan voor lekkere en simpele recepten, van gezonde gerechten zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes tot heerlijke guilty pleasures. Laat je verrassen door de variatie aan recepten waar de hele familie van jong tot oud van kan genieten.

Meer lekkere recepten