Zelf mayonaise maken

Niets is lekkerder dan zelfgemaakte mayonaise. Als je deze eenmaal zelf vers gemaakt hebt, wil je nooit meer de mayonaise uit potjes, tubes of flessen. Het lijkt moeilijker dan je denkt, volg de stappen en je zet binnen een mum van tijd een heerlijke, dikke en romige zelfgemaakte mayonaise op tafel. Je kunt mayonaise op verschillende manieren bereiden, bijvoorbeeld met een staafmixer. Wij hebben ervoor gekozen het ouderwets met de hand te doen, dit is goed voor de spierballen! Tevens kun je veel variaties maken met mayonaise, denk aan bijvoorbeeld knoflook, truffel of honing-mosterd. En zo kun je eindeloos variëren, net wat je lekker vindt!

1 potje mayonaise
15 minuten
Zelfgemaakte mayonaise

Ingrediënten

  • 2 eidooiers (gebruik verse eieren)
  • 1 tl mosterd
  • 150 ml zonnebloemolie
  • klein scheutje citroensap (of evt. azijn)
  • zout
KokenKoken

Bereiding

  • Splits de eieren en doe de eidooiers, mosterd, citroensap en een snuf zout in een kom en meng dit goed door met een garde. Zorg dat je kom en garde vetvrij zijn.
  • Hierna begint het echte werk. Doe de zonnebloemolie er druppelsgewijs bij terwijl je met de garde blijft mixen. Doe de olie er niet te snel bij, want dan gaat de mayonaise schiften en dat is niet lekker. Als de olie is opgenomen, doe je weer wat druppels erbij en blijf goed mixen. Zo ga je door tot alle olie erbij zit. Dit kan wat onhandig zijn in je eentje, want je moet de kom vasthouden tijdens het mixen en de olie moet er al druppelend bij. TIP: Zet je kom op een keukendoek en vouw deze aan één kant een paar keer om, zodat je kom schuin staat. Dit werkt al een stuk makkelijker. Nog beter is het om het met z’n tweeën te doen, dan kun je elkaar ook nog afwisselen.
  • Als de mayonaise nog niet dik genoeg is, kun je er wat extra zonnebloemolie bij doen.
  • Proef de mayo en voeg naar smaak nog wat zout toe en voilà! Je zelfgemaakte mayonaise is klaar en je armspieren zijn weer getraind, 2 vliegen in 1 klap.
De mayonaise kun je afgedekt met vershoudfolie of in een afgesloten pot een week in de koelkast bewaren.
Heb je de mayonaise zelf gemaakt en was het lekker, of juist niet? Heb je nog opmerkingen of wil je gewoon iets kwijt? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je een foto van het recept gemaakt deel deze dan met de hashtag #Kokenmetfamilie.
Kevin en Esther

Wij zijn Koken met familie

Wij zijn broer en zus Kevin en Esther de Vries! Welkom op onze website ‘Koken met familie’! Dit is dé plek waar je recepten kunt vinden voor en van de hele familie. Wij staan voor lekkere en simpele recepten, van gezonde gerechten zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes tot heerlijke guilty pleasures. Laat je verrassen door de variatie aan recepten waar de hele familie van jong tot oud van kan genieten.

Meer lekkere recepten

nectarine-cobbler

Nectarine cobbler

Amerikaans dessert Een cobbler is een Amerikaans recept wat bestaat uit een fruitvulling en een deegbeslag. Daarna gaat het in de oven en heb je

Lees verder »
Biftekia Gemista

Biftekia Gemista

Het is weer eind augustus en tijd voor een foodblog swap. Wij zijn lid van een leuke facebook groep met andere foodblfoggers en elke maand

Lees verder »
kruidige-kip-kerrie

Kruidige kip kerrie

‘FlavourFamily’ Onlangs werden wij benaderd door Tom en Olivier, 2 gepassioneerde broers die zijn gestart met het op de markt brengen van natuurlijke specerijen en

Lees verder »