Brioche brood

Boterzacht

Een brioche brood is een zoet en zacht witbrood wat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. We noemen het ook wel een melkbrood. Het brood is lekker zoet en de binnenkant is super fluffy en boterzacht. Eigenlijk is het net een cake, dat wil je toch eten? Dit komt door de toevoeging van de roomboter, eieren en de suiker, hierdoor wordt het brood zo luchtig. Het is zeker niet moeilijk om zelf te maken, je moet alleen wat geduld hebben, maar dat hebben wij er graag voor over.

 

 

Paasontbijt

Dit is een ideaal brood voor tijdens de Paasdagen. Het is een heerlijk zoet brood wat je kunt beleggen met bijvoorbeeld roomboter, jam, chocopasta of een plak kaas. Het maakt het Paasontbijt of de brunch helemaal compleet en de kinderen zullen hier ook dol op zijn. Het allerlekkerste is het om het brood nog warm te serveren, gegarandeerd dat de brioche zo op is! Dit brood is trouwens echt niet alleen geschikt met Pasen, maar is bijvoorbeeld ook heel lekker tijdens een uitgebreid ontbijt in het weekend. Er is eigenlijk altijd wel een reden om dit brood te bakken! Probeer ook eens dit heerlijke kwarkbrood.

1 brood
30 minuten + 4 uur rijstijd + 30 minuten oventijd
brioche-brood

Ingrediënten

  • 250 gr bloem
  • 120 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • extra roomboter om in te vetten
  • 7 gr gist
  • 20 gr lichte basterdsuiker
  • 3 eieren + 1 ei voor bestrijken
  • 5 gr zout
  • cakevorm
KokenKoken
brioche-brood2

Bereiding

  • Meng in een kom de bloem, basterdsuiker, gist en het zout.
  • Doe hierbij de 3 eieren en mix dit in een keukenmachine voor ongeveer 10 minuten.
  • Snij de roomboter in blokjes en voeg deze beetje bij beetje toe. Als de boter is opgenomen, voeg je weer wat blokjes toe.
  • Dek de kom af en zet dit in de koelkast voor minimaal 3uur of langer. Je kunt het deeg ook een nachtje in de koelkast laten staan en de volgende ochtend verder bewerken.
  • Kneed het deeg hierna nog even goed door.
  • Vet de cakevorm in met de extra roomboter.
  • Verdeel het deeg in 10 delen en maak hier mooie balletjes van. Leg de balletjes in de cakevorm, dek af met een theedoek en zet dit nog even opzij voor een uur op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Gebruik geen hetelucht, maar alleen boven- en onderwarmte. Op deze manier zal het brood goed gaar worden.
  • Klop van het laatste ei het eigeel los en bestrijk hiermee de bovenkant van het brood.
  • Zet het brood in de oven voor ongeveer 30 minuten tot de brioche mooi goudbruin is geworden. Het lekkerste is om het brood nog warm te serveren.
Hou je nou toch nog wat brood over? Je kunt het de volgende dag ook nog prima eten! Of vries eventueel wat plakjes in.
Heb je het brioche brood gemaakt en was het lekker, of juist niet? Heb je nog opmerkingen of wil je gewoon iets kwijt? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je een foto van het recept gemaakt, deel deze dan met de hashtag #Kokenmetfamilie.
Kevin en Esther

Wij zijn Koken met familie

Wij zijn broer en zus Kevin en Esther de Vries! Welkom op onze website ‘Koken met familie’! Dit is dé plek waar je recepten kunt vinden voor en van de hele familie. Wij staan voor lekkere en simpele recepten, van gezonde gerechten zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes tot heerlijke guilty pleasures. Laat je verrassen door de variatie aan recepten waar de hele familie van jong tot oud van kan genieten.

Meer lekkere recepten

nectarine-cobbler

Nectarine cobbler

Amerikaans dessert Een cobbler is een Amerikaans recept wat bestaat uit een fruitvulling en een deegbeslag. Daarna gaat het in de oven en heb je

Lees verder »
Biftekia Gemista

Biftekia Gemista

Het is weer eind augustus en tijd voor een foodblog swap. Wij zijn lid van een leuke facebook groep met andere foodblfoggers en elke maand

Lees verder »
kruidige-kip-kerrie

Kruidige kip kerrie

‘FlavourFamily’ Onlangs werden wij benaderd door Tom en Olivier, 2 gepassioneerde broers die zijn gestart met het op de markt brengen van natuurlijke specerijen en

Lees verder »