Kluski śląskie: Poolse dumplings

Mijn schoonfamilie komt uit Polen en dan specifiek uit de regio Silezië. Hier komt het volgende (bij)gerecht ook vandaan, Kluski śląskie: Poolse dumplings. Dit zijn ronde afgeplatte dumplings met een grootte van ongeveer 3 cm, gemaakt van aardappelpuree, aardappelzetmeel en eieren. Dit gerecht is heerlijk bij stoofvlees met jus of een lekkere roomsaus.

3 porties / ca. 30 stuks
50 minuten
Kluski śląskie: Poolse dumplings

Ingrediënten

  • ca. 500 gr aardappelen
  • aardappelzetmeel
  • 1 ei
  • 1/2 tl zout
KokenKoken

Bereiding

  • Schil de aardappelen, snij ze in gelijke stukken en kook ze in zo’n 20 minuten gaar. Giet ze af en pureer ze direct goed met een pers of maal ze in een keukenmachine. Laat de puree hierna afkoelen en goed uitdampen.
  • Vervolgens doe je het aardappel ”deeg” in een kom en neem je 1/4 deel en leg dit even apart. Vul de ruimte die ontstaat met aardappelzetmeel, net zoveel als de hoeveelheid aardappelen die je eruit hebt gehaald.
  • Voeg het ei, zout en de rest van de aardappelen toe en meng de ingrediënten tot een glad deeg. Bestrooi indien nodig met wat extra aardappelzetmeel en vorm hier een bal van.
  • Scheur een stukje deeg af ter grootte van een grote walnoot en vorm daar een mooie bal van. Gebruik het uiteinde van een houten lepel of je vinger om een ​​klein kuiltje in het midden te maken. Leg de afgewerkte dumplings opzij.
  • Breng water aan de kook in een grote pan, zet het vuur dan wat lager tegen de kook aan. Kook de eerste batch (ongeveer de helft) van de dumplings gedurende 10 – 12 minuten, roer af en toe voorzichtig.
  • Haal de dumplings eruit met een schuimspaan en herhaal met de andere helft van de dumplings. Serveer bij bijvoorbeeld stoofvlees of een lekkere roomsaus.
Je kunt ook grotere kluski maken en deze dan vullen met gehakt.
Heb je de Kluski śląskie: Poolse dumplings gemaakt en was het lekker, of juist niet? Heb je nog opmerkingen of wil je gewoon iets kwijt? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je een foto van het recept gemaakt deel deze dan met de hashtag #Kokenmetfamilie.
Kevin en Esther

Wij zijn Koken met familie

Wij zijn broer en zus Kevin en Esther de Vries! Welkom op onze website ‘Koken met familie’! Dit is dé plek waar je recepten kunt vinden voor en van de hele familie. Wij staan voor lekkere en simpele recepten, van gezonde gerechten zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes tot heerlijke guilty pleasures. Laat je verrassen door de variatie aan recepten waar de hele familie van jong tot oud van kan genieten.

Meer lekkere recepten

christmas-cookies

Christmas cookies

Wij hebben deze kerstdagen een volle agenda. Gezellig met vrienden en familie samen zijn en heerlijk eten en drinken. Dit jaar hebben we helaas niet

Lees verder »