Shakshuka

Een gerecht van eieren gepocheerd in een saus van tomaten en paprika, dat is shakshuka, een soort van stoofpotje. Op smaak gebracht met lekkere en uitgesproken kruiden. Dit recept komt oorspronkelijk uit Tunesië, maar heeft zich verspreid over het Midden-Oosten en Middellandse Zeegebied. Overal worden weer andere varianten bedacht en gemaakt en vaak wordt het ook als ontbijt genuttigd.

Wij hebben gekozen voor de variant die het meeste gegeten wordt met eieren, tomaat en paprika. Op smaak gebracht met komijnpoeder en cayennepeper. Varieer ook eens met de groenten, denk bijvoorbeeld aan artisjok of aubergine. Al met al een super makkelijk en gezond eenpansgerecht wat binnen een handomdraai op tafel staat. Serveer bij de shakshuka een frisse salade of vers gebakken naanbrood.

2 personen
20 minuten
shakshuka

Ingrediënten

  • 400 gr tomatenblokjes
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 3 eieren
  • 1 teentje knoflook
  • ½ tl cayennepeper
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • olijfolie
  • peper en zout
  • platte peterselie
KokenKoken
shakshuka2

Bereiding

  • Snipper de ui en het teentje knoflook.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook.
  • Snij ondertussen de paprika in reepjes en voeg deze toe aan de pan. Bak deze mee voor ongeveer 4 minuten.
  • Doe nu de tomatenblokjes erbij samen met de cayennepeper, komijnpoeder en paprikapoeder. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe en meng alles goed door elkaar. Laat dit voor een paar minuten zachtjes koken.
  • Maak met behulp van een lepel 3 kuiltjes in de saus. Breek hierin de eieren. Zet de warmtebron lager en laat het voor zo’n 6 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
  • Als de eieren gestold zijn, zet je het vuur uit. Hak de peterselie fijn en verdeel dit over het gerecht.
  • Serveer met wat brood en een lekkere salade.
Je kunt aan de shakshuka ook gehakt toevoegen en bijvoorbeeld aftoppen met een lekkere kaas, zoals feta.
Heb je de shakshuka gemaakt en was het lekker, of juist niet? Heb je nog opmerkingen of wil je gewoon iets kwijt? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je een foto van het recept gemaakt, deel deze dan met de hashtag #Kokenmetfamilie.
Kevin en Esther

Wij zijn Koken met familie

Wij zijn broer en zus Kevin en Esther de Vries! Welkom op onze website ‘Koken met familie’! Dit is dé plek waar je recepten kunt vinden voor en van de hele familie. Wij staan voor lekkere en simpele recepten, van gezonde gerechten zonder gebruik te maken van pakjes en zakjes tot heerlijke guilty pleasures. Laat je verrassen door de variatie aan recepten waar de hele familie van jong tot oud van kan genieten.

Meer lekkere recepten

nectarine-cobbler

Nectarine cobbler

Amerikaans dessert Een cobbler is een Amerikaans recept wat bestaat uit een fruitvulling en een deegbeslag. Daarna gaat het in de oven en heb je

Lees verder »
Biftekia Gemista

Biftekia Gemista

Het is weer eind augustus en tijd voor een foodblog swap. Wij zijn lid van een leuke facebook groep met andere foodblfoggers en elke maand

Lees verder »
kruidige-kip-kerrie

Kruidige kip kerrie

‘FlavourFamily’ Onlangs werden wij benaderd door Tom en Olivier, 2 gepassioneerde broers die zijn gestart met het op de markt brengen van natuurlijke specerijen en

Lees verder »